Koja je cena izrade sajta

Cena web sajta

Uvod

Ako pitate bilo kog ozbiljnijeg web dizajnera koliko košta izrada sajta,  gledaće vas kao da ste upravo pitali da objasni smisao života.

Verovali ili ne, cena sajta nije baš fiksna kao cena bureka na uglu vaše ulice. Naravno ima slučajeva kad ćete dobiti direktan odgovor na ovo pitanje: 100e, 150e…. 50e.

Ali, onda se nameće pitanje da li će taj sajt kako treba predstavljati Vas i vaš posao na internetu. Da li će biti promocija ili antipromocija? Kakvu korist ćete Vi imati od njega?

Da li će prodavati za vas i dovoditi vam nove kupce? To su pitanja na koja treba da postavite sami sebi pre nego što krenete da razmatrate samu cenu sajta.

Primere paketa i nekih okvirnih cena možete pogledati ovde Izrada Web Sajta.

A,ako se razmišljate da unajmite nekoga za izradu web sajta i pitate se koliko će vam to olakšati dzep, pročitajte dalji tekst i saznajte od kojih sve stvari zavisi cena web sajta i na šta sve treba obratiti pažnju.

1. Domen i hosting

cena izrade sajta

Domen je adresa vašeg web sajta, naziv koji birate da stoji iza https. U slučaju web sajta na kome se sada nalazite, domen je drkeyword.rs.

Hosting je “tamo neki” server, prostor na kome će se nalaziti svi fajlovi vašeg sajta. Da biste imali sajt morate imati i jedno i drugo.

Zamislite domen kao adresu vaše kuće na internetu, a hosting kao zemljište na kojem ta kuća stoji.

Cena hostinga i domena varira u zavisnosti od reputacije hosting provajdera, vrste hostinga (deljeni, VPS, dedicated) i ekstenzije domena (.com, .net, .org su često jeftiniji, dok su specifični kao .design ili .tech skuplji).

Odabir pravog domena i hostinga ključan je za brzinu, sigurnost i dostupnost vašeg sajta na internetu, što direktno utiče na korisničko iskustvo i SEO.

Cene, na našim prostorima (domen+hosting) se kreću od 50e-80e godišnje za neki osnovni paket, ali mogu ići i do nekoliko stotina eura ukoliko vam treba posebno veliki ili brz hosting.

2. Vrsta sajta

Cena sajta zavisi i od kompleksnosti projekta, broja stranica, prilagođenih funkcionalnosti (kao što su integracije sa društvenim mrežama, e-commerce platforme, rezervacioni sistemi).

Ovde se uglavnom radi o vremenu koje je potrebno da se sajt napravi. Što kompleksniji, veći broj stranica, više funkcija to više vremena treba da se provede na projektu a samim tim i veća cena.

Za neke funkcije se moraju platiti dodatni plughinovi ili kupiti nova tema i sl… Dakle, zavisi šta želite. Nije isto ako vam treba višejezični web shop sa preko 200 proizvoda, blog, portfolio ili stranica za vašu mačku. (nemam stranicu za mačku, samo se šalim)

3. Dizajn, odnosno izgled sajta

Sve ono sto se vidi kada neko dodje na vaš sajt. Kvalitetan web dizajn nije samo o estetici, to je o stvaranje intuitivnog, korisnički orijentisanog iskustva koje vodi posetioce kroz vašu ponudu na lak i prirodan način.

U principu, lep, lak za navigaciju i jasan.

Boje treba da su u skladu sa vašim brendom, kao i fontovi. Logo treba da bude spreman. Slike treba da su optimizovane. Tekst napisan privlačno tako da vodi kroz sajt sa ključnim rečima, naslovima itd.

Ukoliko sve to tek treba da se odradi, naravno da je cena veća nego što bi bla ako sve imate spremno i organizovano.

4. Vreme izrade

Cena web sajta

Ovo je prilično logično. Što više vremena neki projekat zahteva, to veća cena izrade tog projekta.

U ovom slučaju, što je više vremena nekome potrebno da bulji u ekran da bi napravio traženi web sajt, ti će više da naplati svoj rad.

Vreme izrade sajta zavisi od veličine i kompleksnosti. Ovde možete pogledati primere cena Izrade Web Sajta, a vremena se kreću od 3 do 7 dana za prezentacioni i 7 do 15 za shopove.

Naravno, kao i u svemu, postoje izuzetci. Takodje, ukoliko vam iz nekog razloga treba web sajt za jako kratko vreme, to će dodatno uticati na cenu.

5.Održavanje sajta

Nakon lansiranja, vaš sajt zahteva redovno održavanje kako bi ostao siguran, ažuriran i relevantan za vaše posetioce. Ovo uključuje redovno ažuriranje softvera i pluginova, pravljenje rezervnih kopija, optimizaciju brzine učitavanja i rešavanje svih sigurnosnih pitanja.

U održavanje,takođe, može da spada redovno menjanje i dopunjavanje sadržaja, pisanje relevantnih blogova i sl.

Cena održavanja sajta takođe varira, od 30-50e za neko osnovno održavanje, do nekoliko stotina eura mesečno, sve u zavisnosti od vrste i veličine sajta, koliko često menjate sadržaj i koji tip sadržaja imate.

OVDE možete možete pogledati cene i vrste paketa održavanja, a uz svaki web sajt izradjen od mene besplatno dobijate video uputstvo kako da ga sami održavate. To znači da, uglavnom, nema potrebe za dodatnim troškovima.

6.On site SEO

Cena web sajta

SEO nije jednokratna aktivnost; to je kontinuirani proces optimizacije vašeg sajta kako bi se poboljšala njegova pozicija u rezultatima pretraživača.

Međutim, prilikom same izrade treba povesti računa o mnogim stvarima i stavkama koje dalje utiču na rangiranje vašeg sajta. Ako se ne ispoštuje određena struktura i određena pravila pri izradi, kasnije može biti mnogo teže (čitaj: skuplje) da se sve popravi.

Zato su sajtovi koji se odmah prave po SEO pravilima u osnovi skuplji za izradu, ali dosta isplativiji na duže staze, naročito ako planirate da se pojavljuje u pretrazi.

OVDE možete pročitati sve o SEO što vas zanima. S obzirom na to da se bavim i google SEO-om svaki sajt koji napravim je od starta odradjen prema osnovnim pravilima optimizacije.

Da zaključimo...

Pre nego što postavite to čuveno pitanje “koliko košta izrada sajta”, zapitajte se koliko vam sajt može doneti. Ako na to gledate kao na investiciju, koja može da vam donese nove klijente i veću zaradu, onda cena postaje relativna.

Uložite pametno i uzmite u obzir sve trenutne i zakasnele troškove koje možete imati. Da, može i web sajt za “sto maraka”. Biće šaren, gotov za jedan dan, otvaraće stranice po 30 sekundi i blejaće na 38 poziciji na googlu… Ako je to ono što želite.

Na kraju, setite se, dobar sajt može biti vaš najbolji prodavac – radi 24/7, ne traži godišnji odmor i ne kasni na posao. Zar to nije investicija vredna razmatranja?

 

Sve najbolje, Nenad.

Izrada web sajta

Nenad radovanović (dr.keyword), freelancer po profesiji, gejmer po strasti i porodičan čovek srcem. Iza sebe ima veliki broj uspešnih projekata i zadovoljnih klijenata.Žonglira između tastature i džojstika, sa neizbežnim pauzama za maženje njegove mačke, Bubu. Dok njegova supruga toleriše večne “još samo pet minuta” na projektima i igricama, njihova ćerka već pokazuje znake da će naslediti očevu ljubav prema digitalnom svetu.  Uspeh za njega nije samo u savršeno optimizovanim sajtovima, već i u vremenu provedenom sa najdražima.

Scroll to Top